Keine Inhalte/Widgets in dieser Seitenleiste vorhanden.

Vonadmin

Okt 26, 2020

Kan Github de Bitcoin-codebase verwijderen? Recente verwijdering van de opslagplaats Heeft voorstanders zich zorgen gemaakt

 

Op 23 oktober heeft de Github, die eigendom is van Microsoft, gebruik gemaakt van een vermeende DMCA takedown om 18 projecten uit het code-hosting-portaal te verwijderen. Volgens bronnen kwam de takedown voort uit een verzoek van de Recording Industry Association of America (RIAA). De recente stap van Github heeft ervoor gezorgd dat de cryptogemeenschap nogal mager is geworden van het platform en sommige voorstanders zijn bang dat cryptocurrency codebases zoals die van Bitcoin door regeringstroepen kunnen worden weggehaald.

Deze week heeft de RIAA de Github, die eigendom is van Microsoft, ertoe gebracht een aantal projecten van de code-hosting portal te verwijderen. De verwijderde codeopslagplaatsen komen voort uit een project dat het Youtube-dl-protocol heet. De software is een Python bibliotheek die het mogelijk maakt om bronbestanden te downloaden van het video-streaming platform Youtube.

Voorafgaand aan de verwijdering had de Python-bibliotheek Youtube-dl meer dan 72.000 sterren op het archiefplatform. Github publiceerde de redenen voor de DMCA takedown, maar sommige mensen betwistten of het wel of niet echt was. Zo beweerde de juridisch directeur, John Bergmayer, dat het „niet echt een DMCA-verzoek is“.

„Ik zie geen bewering dat Youtube-dl een inbreuk is. Eerder is de bewering dat het illegaal is op zich,“ Bergmayer schreef op Twitter. Naast de verklaringen van Bergmayer, tweette de Electronic Frontier Foundation (EFF) ook over Github die aan de RIAA voldoet.

„Youtube-dl is een legitiem instrument met een wereld van rechtmatig gebruik“, aldus de EFF. „Het eisen van de verwijdering van Github is een teleurstellende en contraproductieve stap van de RIAA.“

De stap van Github heeft geleid tot bezorgdheid onder vele cryptocurrency voorstanders als een aantal bitcoin voorstanders hebben de situatie besproken. Op 24 oktober twitterde Sideshift.ai oprichter Andreas Brekken: „De dreiging is reëel,“ na het delen van een tweet die Pierre Rochard schreef aan zijn volgelingen op 9 september 2020.

„Ik zou niet verbaasd zijn als centrale banken Github onder druk zetten om de bitcoin/bitcoin repository van de lijst te halen“, riep Rochard ruim anderhalve maand geleden uit. „Het ontwikkelingswerk zou doorgaan, maar het zou veel langzamer en meer gedecentraliseerd zijn,“ voegde hij eraan toe.

Natuurlijk, nadat Github Youtube-dl had verwijderd, bespraken een aantal andere crypto-voorstanders de mogelijkheden van het verwijderen van crypto-bewaarplaatsen en welke soorten alternatieven er beschikbaar zijn. Softwareontwikkelaar Chris Troutner reageerde op de dreigingstweet van Brekken en legde uit hoe hij een back-up maakt van zijn code.

„Daarom spiegel ik mijn GitHub-repositories op IPFS. Dit is de reden waarom ik een back-up maak van mijn YouTube video’s op LBRY en IPFS.“ Anderen bespraken het gebruik van alternatieven zoals Gitlab, omdat het Youtube-dl project al een back-up heeft op de code-hosting portal.

„Jammer dat een open-source tool die geen eigen code gebruikt een DMCA bericht krijgt,“ tweette een ander individu. „Code is niet gratis als het op Github staat.“ Een paar andere crypto-gebruikers suggereerden dat Filecoin zich zou moeten richten op het bouwen van een decentrale github. „Open source code is cruciaal en tekst is makkelijk te comprimeren en verbruikt geen opslagruimte.“

 

De Youtube-dl DMCA takedown gaat echter niet iedereen aan en volgt het recente Arctische permafrost project waaraan Github recentelijk heeft deelgenomen. Volgens Github zal de Bitcoin-codebase 1.000 jaar lang worden opgeslagen terwijl archivarissen de code van het blokketennetwerk op filmrollen hebben geëtst en de codebase in een stalen capsule hebben ingekapseld.

Het is ook belangrijk om op te merken dat Git een vorm van distributie is en geen gecentraliseerd protocol. Github is een gecentraliseerd protocol en eigendom van Microsoft, maar de bitcoin/bitcoin repository kan op elk moment gespiegeld worden.

Von admin